Festivali

01. Jul 2011. - 05. Jul 2011.

SOFEST 2011


Jubilarni 40. filmski festival u Sopotu, u čijem će takmičarskom programu će biti prikazano 13 domaćih filmova, biće održan pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, a u periodu od 1. do 5. jula.
Festival će 1. jula otvoriti glumica Milena Dravić, a svečanost će biti upotpunjena tradicionalnim defileom filmskih umetnika koji će predvoditi Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije.
Takmičarski program 40. Sofesta obuhvata i filmove "Zajedno" Mladena Matičevića, "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "The Box" Andrijane Stojković, "Miris kiše na Balkanu" u tri dela, u režiji Ljubiše Samardžića, "Zduhač znači avantura" Milorada Milinkovića i "Beli, beli svet" Olega Novkovića.

Producentima najboljeg filma biće dodeljena Velika statueta Sofesta i 800.000 dinara, a statuete Sofesta biće dodeljene za najbolju režiju (400.000 dinara), scenario, mušku i žensku ulogu (po 200.000 dinara). Autoru najboljeg filma po odluci publike, biće dodeljena Statueta "Sloboda" i 200.000 dinara, dok će po 100.000 dinara i statuete Sofesta biti dodeljeni i za najbolju scenografiju, snimateljski rad, kostimografiju, originalnu muziku i montažu.

U žiriju su glumica Svetlana Bojković, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, filmski kritičar iz Zagreba Nenad Polimac, scenograf Aleksandar Denić i prošlogodišnji pobednik festivala, reditelj Predrag Velinović.

U pratećem programu biće prikazani filmovi za decu "Rio", "Medved Jogi" i "Vini Pu", a najavljeni su i okrugli sto na temu "Četiri godine sopotskog festivala" i izložba plakata iz filmova koji su nagrađeni na toj manifestaciji.