Festivali

31. Avgust 2011. - 10. Septembar 2011.

Filmski festival Mostra - Venecija


Najavni plakat za film "Wild Salome" Najavni plakat za film "Wild Salome"

Ovogodišnji, 68. po redu Filmski festival u Veneciji počinje 31. avgusta i trajaće sve do 10. septembra. O najboljim ostvarenjima u konkurenciji od dvadesetak naslova odlučivaće žiri kojim ove godine predsedava reditelj Daren Aronofski (reditelj filmova "Rekvijem za san" i "Crni labud"). Treba naglasiti posebno "neobičnog" člana ovogodišnjeg žirija, muzičara Dejvid Birna.

Takmičarski program otvara novi film u kome se kao reditelj i glavni glumac pojavljuje Džordž Kluni, pod nazivom "The Ides of March". U trci za Zlatnog lava naćiće se filmovi sa svih krajeva sveta, kao što je novi film Dejvida Kronenberga "A Dangerous Method", zatim novo delo Ejbela Ferare "44 Last Day On Earth", zatim film Polanskog "Masakr", kao i film Vilijema Fridkina "Killer Joe". Pored Stiva Mekvina, Marjane Satrapi, An Hui i Toda Solondza, u glavnoj konkurenciji su i tri reditelja iz Azije: Tajvanac Vei Te-Šeng sa istorijskom dramom "The Rainbow Warriors", hongkonški hitmejker Džoni To s filmom "Life Without Principle" i Japanac Sion Sono koji će se predstaviti adaptacijom mračne psihološke mange "Himizu".

Van takmičarskog programa, takođe, očekuje niz zanimljivih naslova kao što je novi Madonin film, zatim film Stivena Soderberga "Zaraza", itd.

Nagrada za životno delo će ovog puta otići u ruke glumačke legende Al Paćina, koja će mu biti uručena odmah nakon projekcije njegovog rediteljsko-glumačkog poduhvata "Wild Salome" koji je nastao iz glumčeve inspiracije delom Oskara Vajlda.