Festivali

24. Februar 2012. - 04. Mart 2012.

Fest 2012


Logo Fest 2012 Logo Fest 2012

Jubilarni 40. Fest biće održan od 24. februara do 4. marta 2012, a obuhvatiće 75 filmova u premijernom programu i oko 30 ostvarenja u okviru omaža i retrospektiva, najavio je u subotu 24. septembra, na zlatiborskom vrhu Tornik, direktor Direkcije Festa Miloš Paramentić. On je istakao da je tačno pet meseci pre početka manifestacije Fest gotovo spreman i da je "gro suštine festivala, programski i organizaciono, pripremljen".  Paramentić je dodao da je najveći deo filmova već otkupljen i izrazio uverenje da će naredni program biti kvalitetniji od prethodnog.
Selektor Festa Ivan Karl rekao je da se jubilarni Fest neće po konceptu razlikovati od prethodnog izdanja, pa će ponovo ponuditi publici "putovanje svetom za 10 dana".
Karl i Paramentić su izrazili očekivanje da će predstojeći Fest uspeti da dostigne broj od 100.000 prodatih ulaznica, kome se svake godine približe.

U glavnom programu biće prikazana ostvarenja sa ovogodišnjeg Kanskog festivala - "Drvo života" Terensa Malika, nagrađen Zlatnom palmom, "Dabar" Džodi Foster, "Avr" Akija Kaurismakija (Nagrada FIPRESCI), "Dečak sa biciklom" braće Darden (Gran pri), "Melanholija" Larsa fon Trira (najbolja ženska uloga - Kirsten Danst), "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara.  Među već obezbeđenim filmovima su i "Mora biti to mesto" Paola Sorentina, "War horse" Stivena Spilberga, "Bolji život" Krisa Vajca, "Nader i Simin" Asgara Farhadija (pobednik Berlinala), "Restles" Gas Van Santa.
Sa Venecijanskog festivala, u Beogradu će biti prikazani filmovi "Carnage" Romana Polanskog, "The Ideas of marć" Džordža Klunija, "Dangerous method" Dejvida Kronenberga, "Dark horse" Toda Solondza i Madonin rediteljski debi "W.E.".

Takmičarski program "Evropa van Evrope" obuhvatiće osam filmova iz osam zemalja. Od domaćih ostvarenja publika će moći premijerno da pogleda "Top je bio vreo" reditelja Slobodana Skerlića i "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića.

Povodom jubileja Festa, u pripremi je luksuzna monografija, koju će objaviti Direkcija Festa i JP "Službeni glasnik".

Na pitanje o gostima, Paramentić je odgovorio da će sigurno doći Sali Kalerman, koja je igrala u filmu "M.A.S.H.", prvom ostvarenju koje je prikazano na Festu.

U protekle 42 godine (početkom devedestih godina Fest dva puta nije održan) prikazano je skoro 4.000 filmova koje je videlo oko četiri miliona gledalaca, a planirani budžet narednog Festa je 47 miliona dinara.