Festivali

04. Oktobar 2011. - 08. Oktobar 2011.

Festival animiranog filma "Balkanima 2011"


Plakat za Festival " Balkanima" Plakat za Festival " Balkanima"

Ovogodišnji osmi po redu Festival animiranog filma "Balkanima", održaće se od 4. do 8. oktobra u Domu kulture Studentski grad. U okviru festivala biće prikazano oko 50 filmova iz 25 zemalja. Na konkurs za ovogodišnje izdanje "Balkanime" stiglo je oko 400 ostvarenja iz 30 zemalja, među kojima je bilo i filmova iz Amerike i Singapura. Selekciona komisija u sastavu: reditelj Miroslav Nikolić, autor dokumentarnih filmova Milan Milosavljević i animatorka Jelena Bešir, odabrala je 50 animiranih ostvarenja koja će biti prikazana u okviru pet takmičarskih programa.

Najbolji film izabraće međunarodni žiri koji će raditi u sastavu: profesor na Ruskom državnom institutu za kinematografiju (VGIK), na odeljenju za animaciju, Natalija Dabiža (Rusija), animator Aleksej Aleksejev (Mađarska) i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Rastko Ćirić (Srbija). Studentski takmičarski program obuhvatiće još 28 filmova u individualnoj konkurenciji, kao i filmove 10 evropskih škola animacije. O najboljima odlučivaće potpredsednica Festivala animiranog filma u Žilini (Slovačka) Jana Ondikova, filmski teoretičar i kritičar Dejan Dabić i snimatelj Nikola Đurić.

Na festivalu, koji je prvenstveno okrenut mladima, predstaviće se škole animacije iz Velike Britanije, Italije, Izraela, Belgije, Češke, Slovačke, Francuske, kao i dve domaće iz Vranja i Jagodine i Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda. Panorama evropskog filma predstaviće 28 filmova. Biće prikazano i šest ostvarenja nominovanih za evropsku nagradu za animaciju "Cartoon d'Or 2011". U fokusu ovogodišnjeg festivala biće makedonska animacija.

U okviru festivala najavljena je i izložba karikatura Darka Markovića iz Makedonije, predstavljanje knjige Nataše Teofilović "Umetnost pokreta u prostoru praznine (tehnologija i praksa virtuelnih karaktera)", a organizator festivala “Anifest” (Prag) Pavel Horaček predstaviće ostvarenja savremene češke animacije, od 2000. godine do danas. Ruska animatorka i članica žirija Dabiža održaće Radionicu lutka animacije, a predviđen je i program animiranih filmova za decu. Pored toga, "Balkanima" će ove godine ugostiti 25 autora, mahom studenata.