Festivali

04. Novembar 2011. - 09. Novembar 2011.

Festival "Slobodna zona"


Sedmo izdanje filmskog festivala "Slobodna zona" održaće se od 4. do 9. novembra, na dve lokacije: u Dvorani Kulturnog centra Beograda i, po prvi put, u Domu omladine.
Tokom šest festivalskih dana, publika Slobodne zone imaće priliku da vidi 40 filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta. Još jedna prilika da se upoznamo i razgovaramo sa njihovim autorima i uživamo u sjajnoj "zonskoj" atmosferi.
Autorke i autori filmova koji su pred vama su svojim ličnim primerom i svojim filmovima duboko posvećeni veri u čoveka i mogućnost promene, bez obzira na istorijske okolnosti i lična ograničenja, verske i društvene dogme i pritiske.
Ovogodišnji festival otvara novo ostvarenje iranskog reditelja Džafara Panahija  koji je osuđen pravosnažno na 6 godina zatvora i 20 godina zabrane rada, jer veruje da čovek može i ima pravo da menja i preispituje sistem u kome živi, a ne samo da mu služi. Prošvercovan u kolaču, na USB stiku, ovaj film je svojevrsna afirmacija života, ljudskog duha i potrebe za stvaranjem.
Junaci filmova koji su pred vama, svi od reda vode nas na putovanje - Hari Belafonte kao neumorni borac za ljudska prava nas u filmu Suzan Roštok "Pevaj svoju pesmu" vodi kroz neka od najburnijih poglavlja američke i svetske istorije druge polovine 20-og i početka 21. veka, a proslavljeni umetnik i fotograf Vik Muniz u filmu Deponija pronalazi lepotu na najvećoj deponiji na svetu  među skupljačima sekundarnih sirovina u Rio de Ženeiru.
Početkom raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, uplašene neizvesnošću i siromaštvom mnoge majke su slale kćeri na Zapad u „bolje sutra“, što dalje od kuće, da započnu novi život i ostvare (njihove) snove. Jedna od tih Kćeri sudbine, Katja Fedulova, sa kamerom u ruci kreće u potragu za devojkama iz svoje generacije rasutim po svetu u nadi da će jednoga dana sve one uspeti da se vrate "kući". I naš kolega, reditelj Srđan Keča, jedan od selektora Slobodne zone i diplomac Londonske nacionalne filmske škole, svojim filmom "Pismo ocu", vraća se kući. Posle smrti oca, u svojim filmskim pismima, autor filma govori o svemu o čemu smo godinama ćutali.
Američku rediteljku izraelskog porekla, Almu Harel, je u potrazi za lokacijom za snimanje spota put naneo na fatamorganu u pustinji – gradić Bombay Beach, nasukan na obali američkog sna. Među njegovim neobičnim stanovnicima provešće više od godinu dana i pronaći lepotu, optimizam i nadu na mestu kome je i Bog rekao laku noć.
Ove godine u goste nam dolaze diplomci Londonske nacionalne filmske škole, a selekcijom filmova će nam se predstaviti i kolege sa drugih sličnih festivala. Najveći i najvažniji festival dokumentarnog filma iz švedske "Tempo iz Štokholma", će nam u okviru linije Tempo u Beogradu,  uz prisustvo autorki i autora filmova predstaviti nekoliko najboljih ostavrenja savremene švedske dokumentarne produkcije. Publika će imati priliku da pogleda naslove kao što su "Ljubav u doba rata", "Pokajnici", "Moje srce tame", "Zov krvi" i druge.
Polaznici Kampa Slobodna Zona Jr., u okviru festivala imaju svoju programsku liniju Juniori Selektori, a u njihovom izboru su se našli filmovi koji su imali zapažena učešća na prestižnim festivalima širom sveta. (Crvena kapela, Oproštaj krvi, Svi ste vi kapetani, Atenberg i Tibet u pesmama.)
Na promotivnim materijalima Slobodne zone nalaze se radovi Milice Drakulić i Antoana Stefana Šojata. Njih dvoje zaslužni za ovogodišnji vizuelni identitet Slobodne zone, a njihovi radovi su izabrani između radova 150 srednjoškolaca širom Srbije, koji su poslali svoj kreativan odgovor na temu SUTRA - moto ovogodišnje Slobodne zone.
Svi filmovi i njihovi autori u "Slobodnu zonu" donose lične dileme i dileme sveta u kome živimo, bave se prošlošću i krivicom, velikim stradanjima i malim radostima običnih ljudi. Poput nas. Njihov zalog za budućnost su njihovi filmovi. U jednom od njih neko kaže da je možda najbitnije da naučimo da budemo ono najbolje što možemo biti. Tako ćemo se, kako reče jednom jedan čovek, sresti u budućnosti.

Više informacija o programu i filmovima možete pronaći na adresi www.freezonebelgrade.org


  • Festival "Slobodna zona" » 03. Novembar 2011.

    Prateći program Festivala

    STVARAMO AGENDU ZA TREĆU DEKADU DOM OMLADINE - SALA AMERIKANA ponedeljak, 7. novembar, 15.00 20 godina u jednom kadru - revija filmova ...

    Pogledajte dalje