Festivali

30. Novembar 2011. - 05. Novembar 2011.

17. Festival Autorskog Filma FAF


Scena iz filma "Sram" Scena iz filma "Sram"

Festival autorskog filma (FAF) predstaviće od 30. novembra do 5. decembra, uprkos skromnom budžetu, više od 60 umetničkih ostvarenja sa prestižnih svetskih festivala, uključujući laureate Berina, Venecije, Kana i Sandensa, a ponovo će biti jedinstvena prilika da se publika upozna kako sa renomiranim, tako i sa novim autorima, budući da nijedan film neće biti kasnije u bioskopskoj distribuciji.
Glavni program 17. FAF-a premijerno će prikazati 18 naslova, počev od britanske drame "Sram" Stiva Mekvina, za koju je glavni glumac, Majkl Fasbender, nagrađen za najbolju mušku ulogu u Veneciji, tumačeći 30-godišnjaka u Njujorku koji nije u stanju da kontroliše svoje seksualne nagone. FAF je dobio ekskluzivno pravo da prikaže "Sram" par dana pre ulaska u bioskope u svetskim centrima, rekao je producent FAF-a Igor Stanković, najavljujući veći, opširniji i obimniji program, uprkos finansijskim problemima.

Glavni program 17. FAF-a nudi i pobednički film ovogodišnjeg Berlinala - iranski "Razvod: Nader i Simin" Ašgara Farhadija, koji je, osim Zlatnog medveda, dobio i priznanje za najbolja glumačka ostvarenja kako muške, tako i ženske ekipe, a nagrađen je i priznanjem Ekumenskog žirija u Kanu. Među filmovima u glavnom programu je i "Faust" reditelja Aleksandra Sokurova, dobitnik Zlatnog lava ove godine u Veneciji, te "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana, dobitnika Gran prija u Kanu.

Sledeći tradiciju upoznavanja domaće publike sa novim glasovima u autorskom filmu, FAF ponovo prikazuje dobitnika kanske nagrade za najbolji debitantski film, priznanja Zlatna kamera - ostvarenje "Akacije" argentinskog reditelja Pabla Ðordelija. U glavnom programu je i dobitnik nagrade za režiju u Sandensu, najpoznatijem američkom nezavisnom festivalu - "Tiranosaurus" Padija Konsidina, kao i prvo 3D ostvarenje kultnog nemačkog reditelja Vima Vendersa "Pina 3D", film posvećen slavnoj plesačici i koreografkinji Pini Bauš.

Ove godine će filmove predstavljati i studenti Fakulteta dramskih umetnosti, koji će voditi i razgovore sa gostima, a nagrade će dodeliti žiri kojim predsedava Majkl Rov, dobitnik Gran prija "Aleksandar Saša Petrovic" 16. FAF-a, dok su članovi Vladimir Blaževski i Gabrijela Brune Majer.

FAF i ove godine nudi i raznovrstan prateći program, a čak pet će ih biti održano u Domu omladine Beograda - "LGBT", "Angažovani obračuni", koji tretira problematiku Vol Strita i svetske ekonomske krize, te "Uvećanje", "Vetar sa severa" i "India pop".

Program "Off Hollywood", koji će biti prikazan u bioskopu "Kolosej", predstavlja nekoliko zapaženih ostvarenja nove američke nezavisne produkcije, iza kojih stoji Fox Searchlight Pictures. Filmovi iz tog programa predstavljaju nove reditelje, prikazuju stranu američke svakodnevnice koja se ne viđa u holivudskim blokbasterima, ali i na svež i zabavan način komuniciraju sa publikom govoreći o važnim temama.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće održan program "Iskušavanje filma" - omaž reditelju Živku Nikoliću, a biće prikazan i prateći program "Hipnoza kao metafora", koji se realizuje u saradnji sa 52. Oktobarskim salonom, te "Autori predstavljaju", koji zapravo ćini "ideju FAF-a u malom". Filmove će predstaviti Marko Babac, Želimir Gvardiol, Oleg Novković, Želimir Žilnik i Puriša Đorđević, a ulaz na te projekcije je besplatan.

FAF se pridružuje i apelima za slobodu iranskog reditelja Džafara Panahija, dobitnika Zlatnog lava u Veneciji za "Krug", Zlatne kamere u Kanu za "Beli balon" i Srebrnog medveda u Berlinu za "Ofsajd", koji je osuđen u Teheranu na šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja filmova, napuštanje Irana i razgovor sa medijima zbog navodne antidržavne propagande.

FAF ce odati počast i kultnom reditelju Aleksandru Saši Petroviću, po čijem je imenu nazvan i Gran pri tog festivala. Spomen-ploča Saši Petroviću biće postavljena 1. decembra u 11h na zgradi u kojoj je nekada živeo, u Novopazarskoj 43 na Vračaru.

Među atrakcijama 17. FAF-a je i premijera srpske filmovane opere "Narcis i eho" scenariste i reditelja Saše Radojevića.

U okviru muzičkog programa 17. FAF-a, biće organizovane tri žurke pod nazivom "Reditelji puštaju muziku", a to su Marko Sopić, Maja Uzelac i Andrijana Stojković.

U okviru FAF-a, od 2. do 4. decembra biće održani i regionalni susreti filmskih profesionalaca B2B, u organizaciji Evropskog kulturnog foruma. I ovogodišnje izdanje B2B okupiće na jednom mestu filmske profesionalce iz regiona - producente, distributere, predstavnike filmskih centara, televizijskih stanica i filmske autore.

Program FAF-a biće održan u Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad i multipleksu "Kolosej". Karte za projekcije 17. FAF-a biće u prodaji od 23. novembra, po ceni od 100, 150 i 250 dinara. Za 4 kupljene ulaznice dobija se peta besplatno, kao i dva DVD-ja.

Više inforamcija o festivalu i o repertorau na oficijalnom sajtu www.faf.rs