Režiseri

Izaberite veličinu fonta: A A A

14. April 2008.

Nagrađivani Darko Bajić


Filmski i televizijski reditelj Darko Bajić je rođen 1955.godine u Beogradu. Diplomirao je 1982. godine, sa dugometražnim igranim filmom ''Direktan prenos''. Interesatno je da je to bio prvi slučaj da je student diplomirao sa dugometražnim igranim filmom, a ovo ostvarenje će iste godine biti višestruko nagrađivano - specijalna nagrada žirija za debitantnog reditelja na Filmskom festivalu u Puli, Zlatna vrata Pule za najbolju produkciju i još desetina nagrada na ostalim festivalima u Jugoslaviji, dok je na međunarodnom filmskom festivalu u Manhajmu film osvojio tri oficijelne nagrade.

Darko Bajić je nakon toga nastavio da dobija brojna priznanja, tako da se može reći da je on jedan od naših najviše nagrađivanih reditelja. Njegova televizijska serija ''Sivi dom''je 1986. godine dobila nagradu na festivalu u Monte Karlu i Cinzano Termu, a igrani film "Zaboravljeni" je 1988. godine osvojio dve značajne nagrade na festivalu u Rio de Žaneiru: Grand prix za glavnu žensku i glavnu mušku ulogu. U našoj zemlji je film bio jedan od najgledanijih u toj godini, a dobio je i više nagrada na domaćim festivalima.

Godine 1986. Bajić je počeo da radi kao asistent-pripravnik na Katedri za filmsku i TV režiju, zatim je postao asistent, pa docent, a do današnjih dana radi kao vanredni profesor i prodekan. Uporedo sa tim nastavljao i stvaralački rad. Dugometražni igrani film "Početni udarac", koji je snimio 1989. godine, osvojio je nagrade u Nišu i Puli, a u Valensiji je osvojio nagradu Nacionalnog udruženja filmskih reditelja. Tri godine kasnije snima svoj četvrti igrani film "Crni bombarder", koji je te godine bio najgledaniji film u Jugoslaviji, a dobio je i više nagrada u Jugoslaviji. Film je prikazan na festivalima u Los Angelesu, Montrealu, Riminiju, Harareu, Umea, Ghentu, Harareu, Moskvi, Belorusiji i dr. U 1997. godini Bajić je završio film "Balkanska pravila", svoj peti igrani film, za koji je na Međunarodnom filmskom festivalu u Subotici osvojio prvu nagradu i proglašen za najbolji jugoslovenski film. Dobija i Zlatnu mimozu za režiju na Filmskom festivalu u Herceg Novom, a u Salernu nagradu Grand prix za režiju. Filmu "Rat uživo", iz 2000. godine, u kome je Bajić bio reditelj i producent, bio je kandidat za Oskara 2001. godine, u kategoriji za najbolji strani film. Prikazan je na velikom broju svetskih i domaćih filmskih festivala - Karlove Vari, Filmski festival u Los Anđelesu, Moskovski filmski festival, Herceg Novi, Palić, Niški filmski festival i mnogi drugi. Dobio je veliki broj nagrada, među kojima su značanjije nagrada za najbolju režiju na filmskom festivalu u Filadelfiji, Zlatna Mimoza za režiju i glavnu mušku ulogu u Herceg Novom i nagrada SCAN u Novom Sadu.   

Kada je reč o Bajićevom radu u pozorištu, režirao je tri predstave u "Zvezdara teatru": "Mala", "Život Jovanov" i "Brod ljubavi".

Njegovim najnovijim filmom "Na lepom plavom Dunavu", 21. marta ove godine je otvoren za publiku renovirani beogradski bioskop "Balkan".

 

Odabrana filmografija:

Na lepom plavom Dunavu (2008)
Rat uživo (2000)
Balkanska pravila (1997)
Crni bombarder (1992)
Početni udarac (1990)
Zaboravljeni (1988)
Direktan prenos (1982)
Trag (1981)


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar